top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraZuzanna Fedyczak

Perfekcyjny uśmiech



Wybór pasty do zębów to teraz poważna sprawa, ponieważ dostępne produkty do higieny jamy ustnej są bardzo spersonalizowane. Różnice w składach, smakach, kolorach, dodatkach wizualnych i cenach są bardzo duże. Nawet opakowania się zmieniły - oprócz klasycznych tubek mamy do wyboru air-lessy i słoiki.


W dawnych czasach używano odświeżających proszków do czyszczenia zębów, a pięćdziesiąt lat temu w łazience była jedna pasta dla całej rodziny. Ale ten standard odwrócił się o 180º. Współczesny użytkownik może mieć pastę do zębów „skrojoną na miarę potrzeb”, a każdy domownik swoją tubkę – przecież innego produktu potrzebują dzieci, innego palacze, inna jest pasta na wrażliwe dziąsła czy dla osób z protezami. Wybór wiąże się głównie z osobistymi preferencjami, przekonaniami i oczywiście zasobnością portfela. Zakres cenowy jest niezwykle szeroki - od kilku do kilkuset złotych. Zatem jak wybrać najlepszy produkt?


Masa pasty do zębów składa się z kilku elementów: wody, zagęstnika, substancji ścierającej i wypełniającej, substancji spieniającej, aromatu, substancji słodzącej i humektantów. Do tego dodaje się szczyptę "substancji specjalnych" które kształtują późniejszy przekaz marketingowy. W jakim celu stosuje się te wszystkie składniki?

  • zagęstniki pomagają związać masę i nadać właściwą postać. Jego dobór zależy od koncepcji marketingowej: najczęściej stosuje się gumę ksantanową (INCI: Xanthan Gum), a dla klientów bardziej wymagających (vegan, non-GMO) - celulozę (Cellulose Gum).

  • substancje ścierające mają za zadanie pomóc w usunięciu płytki nazębnej, a dodatkowo mogą mieć funkcję wypełniającą. Stosuje się tu różnego rodzaju krzemionki (Silica), glinki (Kaolin, Bentonite), węglan wapnia (Calcium Carbonate),

  • substancje spieniające mają za zadanie wytworzyć pianę. Pamiętajmy, że ilość piany nie wpływa istotnie na skuteczność czyszczenia zębów - ważniejsze jest ścierniwo, dobra szczoteczka i właściwa technika szorowania. Najtańszym i najskuteczniejszym surfaktantem jest Sodium Lauryl Sulfate (SLS), a w pastach "naturalnych" stosuje się Coco-glucoside lub Sodium Cocoyl Glutamate.

  • aromaty (Aroma) stosuje się je do nadawania przyjemnego smaku i odświeżania jamy ustnej. W pastach dla dorosłych prym wiodą smaki mięty i eukaliptusa, a dla dzieci guma balonowa, cola i owoce.

  • humektanty to substancje pomagające związać wodę. W produktach do higieny jamy ustnej jest to najczęściej gliceryna (Glycerin). Zapobiega nadmiernemu wysuszaniu pasty przy ujściu z tubki, dzięki czemu się nie kruszy.

  • substancje słodzące sprawiają, że czyszczenie zębów jest przyjemniejsze, a dominuje tu sorbitol i ksylitol.

  • substancje specjalne dodawane są do masy, aby nadać paście konkretne działanie: demineralizujące szkliwo, likwidujące nieprzyjemny oddech, wybielające, zapobiegające rozwojowi płytki nazębnej, itd. Zaliczamy tu fluorek sodu, azotan potasu, ekstrakty roślinne, węgiel i wiele innych.


Zatem jak wybrać pastę do zębów? Nie ma idealnej odpowiedzi. Ważny jest skład i dostosowanie do konkretnych problemów użytkownika. Często wymaga to długich poszukiwań, ale jeśli nie mamy pewności i chcemy zaoszczędzić pieniądze, to zawsze warto zapytać specjalistę - stomatologa lub higienistkę.

189 wyświetleń

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page